Művészetterápia

Hogy kerül egy bohóc a kórházba? Milyen szerepe lehet egy színész-, énekes- vagy táncos képzést kapott művésznek a gyógyítási folyamatban? Ilyen kérdések nem csak a laikusokban, de sokáig a kórházi dolgozókban is felmerültek. Mára - kórházi tapasztalatok szerint - az orvosok nagy többsége is elismeri ennek a munkának a fontosságát és létjogosultságát.

Művészetterápiával a gyógyulásért

 

A Piros Orr Bohócdoktorok speciálisan képzett művészek, akik hivatásukat tekintve professzionális előadóművészek. Alapvető céljuk a kórházi kezelésre szoruló gyermekek mentális és pszichés egészségvédelme a közös játékterápia segítségével.

A művészetterápia négy klasszikus formája a  bohócdoktorok munkájában is fellelhető: a zeneterápia, tánc- és mozgásterápia, képzőművészeti terápia és drámaterápia (pszichodráma). A játékterápia pedig gyakorlatilag a fentiek egyfajta integrált formája gyerekek számára. A kórházi munkában számtalan helyzet adódhat, amikor a báb, zene, dráma vagy rajz terápiás hatását felhasználva közelítenek a bohócok egy-egy gyerekhez.

 

Bohócdoktoraink képzése, pszichológiai támogatása különösen fontos, hiszen pillanatok alatt alkalmazkodniuk kell a gyerekek hangulatához, akik sok esetben bátortalanok, a kórházi környezetben félve fogadnak mindent, ami idegen. Türelemmel, empátiával és a művészetterápia eszközeivel kell közel kerülniük a kis páciensek lelkéhez, ami sokszor komoly kihívás elé állítja őket.

A nevetés és a jókedv felébreszti a bizakodás, a szeretet és a védettség érzését a gyerekekben.  Számukra a legnagyobb siker, amikor kapcsolat alakul ki a beteg gyermek és a bohócdoktor között: az így születő vidámságon keresztül a gyermek könnyebben fel tudja dolgozni a félelmet, a fájdalmat és a honvágyat.

A Cirkusz Pacientusz művészetterápiás program keretében pedig a hosszabb ideig kórházban tartózkodó gyerekekkel közösen készítünk előadásokat a kórház többi betege és dolgozói számára, így csalva mosolyt előadó és néző arcára egyaránt.

ADOMÁNYOZZON

online átutalással!

Tetszik:

 
 
A NEVETÉS a legjobb gyógyszer!

Főoldal > Mit csinálunk? > Művészetterápia > 

Partnerszervezetünk:

RED NOSES Clowndoctors International

Kérjük, támogassa munkánkat!

Bankszámlaszámunk:

UniCredit Bank 10900011-00000009-71700000
Adószámunk: 18090628-1-41
Adhat Vonal: 13600-27

Kérdése van az adományozással kapcsolatban?

Kérjük, hívja a +36-1-302-4452 telefonszámot!