DR. DUDORR

Efstratiadis Stratos
„[...] szíven ütött, hogy akadnak ott olyan gyerekek, akikkel épp nem foglalkozik senki!”
  • Mióta dolgozol az alapítványnál? Hol találkoztál a lehetőséggel, és mi vitt téged erre az útra, hogy bohócdoktor legyél?

A történet 1996 nyarán kezdődött, mikor a nagyobbik lányom még 2 éves volt: játék közben megsérült egy csúszdán, és enyhe agyrázkódással kórházba került. Miközben kinn a klinika folyosójának a padján izgultunk érte (akkor még nem létezett baba-mama szoba.), meghallottam, ahogy valahol a kórteremben felsírt egy kisgyerek...
…Berohantam.

Nem az én lányom sírt - ő békésen aludt-, de mivel többször is megtörtént, szíven ütött, hogy akadnak ott olyan gyerekek, akikkel épp nem foglalkozik senki! Ez az élmény villant be nem sokkal később, ősszel, amikor az Operaházban láttam meg egy kitűzött plakátot, amely arról szólt, hogy az osztrák Rote Nasen Clowndoctors alapítvány Magyarországon is el szeretné indítani a bohócdoktor programot.
Arra gondoltam, hogy mivel már évekkel korábban foglalkoztam pantomímmel (utcán is szórakoztattuk a járókelőket - köztük gyerekeket is -, improvizációkkal,  valamint az akkori együttesünkkel mesejátékokat is készítettünk), így hát azt a két gondolatot egybekapcsolva, hogyha képes vagyok rá, szórakoztatva segítsek a beteg gyerekeknek: jelentkeztem a meghirdetett felvételre!
Sikerült is bekerülni az első 8 fő közé, akiket az ország minden pontjáról érkező 36 művész közül válogattak ki - több napon át tartó procedúrával-, amit aztán, több mint fél éves műhelymunka követett. Ez után léphettük csak át a kórház küszöbét, sőt azóta is folyamatosan képezzük magunkat.
Így indult el hát, a bohócdoktori karrierem!

Később aztán a projekt Magyarországon is önálló lábra állt, és létrejött a Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány. Igazándiból, számomra ez hobbiként indult. Dr. Dudorrként a hétfői szabadnapjaimon kezdtem el ezzel a tevékenységgel foglalkozni, aztán a színházi próbák és előadások közti szünetekben is mentünk, amikor megtehettem. Az akkori bohócpárom (Dr. Mogyoró) Megyeri Marika volt, az Operettszínház művésze. Az elmúlt 25 évben nagyon sok tehetséges művész csatlakozott a csapathoz és vált bohócdoktorrá! Igazán büszke vagyok a csapatra, és hogy országszerte ismert alapítvánnyá váltunk!

abaton-monitoring