Missziónk

A Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány küldetése, hogy bohócdoktoraival humort és nevetést vigyen az arra rászorulók életébe.

Bohócdoktorok csapata

Rólunk

A bohócdoktori tevékenységet Magyarországon a Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány honosította meg, melyet 1996-ban alapított az osztrák Rote Nasen szervezet. Alapítványunk missziója, hogy mentális támogatást nyújtson az arra rászorulóknak..

Színészi és pszichológiai háttértudással rendelkező, speciálisan képzett bohócdoktoraink országszerte 16 kórház gyermekosztályait látogatják heti rendszerességgel, emellett speciális programokkal jelen vagyunk idősotthonokban, a Pető Intézetben, valamint halmozottan sérült gyerekekkel foglalkozó intézményekben. Közhasznú minősítéssel rendelkező alapítványunk az elmúlt több mint negyedszázad során közel 500 ezer beteg gyermekhez, illetve több ezer idős emberhez vitte el a nevetés gyógyító erejét

Egy jóízű nevetés könnyebbé teszi a hétköznapokat, de még nagyobb szükségünk van rá a nehéz helyzetekben. Kutatások bizonyítják, hogy a nevetés, a jókedv hozzájárul a betegek felépüléséhez, regenerációjához, de természetesen segít abban is, hogy a betegségben, kórházban töltött idő kevésbé legyen megterhelő.

A bohócdoktorok munkájuk során a humort használják, ezzel nem csak a feszültséget oldják, de el is terelik a gyerekek és szüleik figyelmét a fájdalomról és a szorongásról. A bohócdoktorok mára a gyermekkórházak részévé váltak, több helyszínen már a műtétek előkészítésében is részt vesznek és az általuk megteremtett barátságos, pozitív légkör által segítik a gyógyulást.

A Piros Orr bohócdoktorok speciális képzést végeznek, ahol egyebek mellett sokrétű pszichológiai ismereteket sajátítanak el. Tudásukat évről évre hazai és nemzetközi workshopokon fejlesztik. Rendkívül fontos, hogy mély empatikus képességgel rendelkezzenek.

Nemzetközi háttér

Alapítványunk 2004-ben csatlakozott a Red Noses Clowndoctors International szervezethez. A nemzetközi képzések és a közös rendezvények remek alkalmat kínálnak arra, hogy a különböző országok bohócdoktorai megosszák egymással tapasztalataikat és tudásukat.

Monica Culen és Giora Seeliger, az alapítók víziója:

  • Hiszünk a humor erejében, amely nehéz helyzetekben segítségünkre lehet, hogy újra megtaláljuk az örömöt és a reményt az életben.
  • Hiszünk benne, hogy a társadalom egészségesebbé és a világ emberségesebbé válik, ha mi is hozzájárulunk az emberek jóllétéhez.
  • A Red Noses egy olyan globális mozgalom, amelynek célja, hogy több öröm és boldogság legyen a világban.
abaton-monitoring