Tudományos háttér

Egy bohócdoktor két nővérrel közös fotón.

A bohócdoktorság története

A bohócdoktorság modern kori története 1986-ra vezethető vissza, amikor Michael Christensen megalapította a Big Apple Circus Clown Care-t, miután a testvérét rákkal diagnosztizálták. (Dionigi, 2012). Azóta folyamatosan nő a bohócdoktorok népszerűsége. A professzionális bohócdoktorok mára a gyermekkórházak és különböző intézmények szerves részévé váltak világszerte.

A bohócdoktori munka kutatása egy viszonylag új terület, de számos tanulmány beszámol a bohócdoktorok mentális és fizikai egészségre gyakorolt pozitív hatásáról. Erről szeretnénk egy áttekintést adni.

Az életöröm hiánya

A kórházi tartózkodás a gyerekek számára általában kellemetlen élmény. Az orvosi kezelésekkel járó fájdalom, az irányítás elvesztése és a családtól való távollét gyermekgyógyászati traumatikus stresszhez vezethet, amely hosszú távú hatást gyakorolhat a gyermek testi és mentális egészségére. (Price et al, 2016).

A bohócdoktori munka kutatása meglehetősen új terület, a bohócdoktorok hatásáról szóló első tanulmányt 2005-ben végezték el. Ebben az úttörő tanulmányban Laura Vagnoli és munkatársai megállapították, hogy az érzéstelenítésre váró gyermekek kevésbé voltak szorongók, ha előtte 15 percet töltöttek egy bohócdoktorral.

Azóta számos kísérlet dokumentálta a gyermekkórházakban folytatott bohócdoktori vizitek pozitív hatását (Dionigi, 2018; Sridharan & Sivaramakrishnan, 2016). A bohócdoktorok által látogatott gyermekeknél alacsonyabb kortizolszintet mutattak ki a nyálukban, ami alacsonyabb stresszt jelez (Saliba et al, 2016). Alacsonyabb fájdalomszintről számoltak be a beavatkozások során (Ben-Pazi et al, 2017); és egy másik kevésbé valószínű, hogy szedálásra lesz szükségük (Viaggiano et al, 2015).

Egy piros ruhás bohócdoktornő egy ágyon ülő idős férfi kezét fogja, nevetnek.

Nem csak gyerekeknek!

Több tanulmány is rámutat, hogy a bohócdoktorok jelenléte a felnőttekre is jótékonyan hat (Auerbach et al., 2016), ideértve a szülőket (Agostini et al., 2014) és a kórházi személyzetet (Barkmann et al., 2013). A bohócdoktorok jelenléte az idősotthonokban csökkenheti a demencia közepes vagy súlyos viselkedési és pszichológiai tüneteit, elsősorban az Alzheimer-kórhoz kapcsolódóan. Ez alapján a bohócdoktorok jelenléte ígéretes eszköz lehet az Alzheimer-kóros demencia kezelésének fejlesztésében. (Kontos et al., 2016). 
 

Hogyan működik a „varázslat”?

Kutatások azt mutatják, hogy a humor és a nevetés különféle szinteken mozdítja elő az egészséget, ami arra utal, hogy a pozitív érzelmi állapot fenntartásával a humor segíthet fenntartani a test alapvető egészségét és gyógyító mechanizmusait (McGhee, 2010). A humor fontos érzelemszabályozó mechanizmusnak tekinthető - a humor kíséretében felmerülő pozitív érzelmek helyettesítik a negatív érzéseket és a viszontagságos tapasztalatokat, lehetővé téve az embernek, hogy tágabban és rugalmasabban gondolkodjon, és kreatív problémamegoldásba kezdjen. (Martin, 2007).

abaton-monitoring