Képzési program

Bohócdoktorok nagy csoportja nevetve pózol a kamerának

A bohóc mint karakter

A Piros Orr bohócdoktorok képzett, tapasztalattal rendelkező előadóművészek. A tehetségük és szakmai tudásuk mellett nagy beleérző képességgel, társadalmi elköteleződéssel rendelkeznek.

A Piros Orr bohócok nem az általános bohócképnek felelnek meg

Bár első ránézésre is bohócok, nem a külsőségekkel jelenítik meg a bohóc figurát, hanem a színészi játékon van a hangsúly. Kevés sminket használnak, nem annyira harsányak, nem hordanak parókát, hiszen nem ezzel szeretnék felhívni magukra a figyelmet. A bohócjáték alapja a mélyről jövő őszinteség és a játékban megjelenő hitelesség.

Nem az egyszerű és gyors felvidítás a cél, hanem az őszinte találkozás az emberekkel. A Piros Orr bohócdoktorok meg szeretnék érinteni a velük szemben állót, könnyedséget, életörömet ajándékozva nekik, ami hosszú távon a látásmódjukat is megváltoztathatja.

Ehhez magas szintű művészi munkára és elméleti tudásra van szükség, amit a bohócdoktorok speciális képzési program során sajátítanak el. 
 

Hogyan lehet valakiből Piros Orr bohócdoktor?

Amennyiben az Alapítvány tevékenységét bővíteni tudja és szükség van új bohócdoktorokra, egy felhívást tesz közzé. Mivel a bohócdoktor szakma művészi munka, a jelentkezésnél fontos kritérium a színészi, előadóművészeti tapasztalat. A feltételeknek megfelelő jelentkezők egy több napos meghallgatáson vesznek részt. A kiválasztott művészek ezután egy több hónapos képzésben részesülnek, mielőtt tapasztalt kollégáikkal párban elkezdik a gyermekek látogatását.

RED NOSES nemzetközi képzés

A RED NOSES (a nemzetközi Piros Orr-szervezet) speciális képzési programja 2 évig tart. A művészeti képzés mellett elméleti oktatás is folyik a bohócdoktorsághoz szükséges témákban.

  • A művészeti képzés során elsősorban a bohóc karakter felépítése történik színészi eszközökkel, és a bohóc technika elsajátítása, amely egy régi hagyományokkal bíró színházi formanyelv. A képzés része az improvizáció fejlesztése, bűvész trükkök, ének és hangszerek használata is.  
  • Az elméleti képzésben a következőkkel ismerkednek meg a bohócdoktorok: higiénia a kórházakban, egészségügyi, szociológiai és pszichológiai alapismeretek, kommunikáció. Hogy viselkedjen a bohócdoktor egy kórteremben, a kórházi ágynál? Mire kell figyelni, mit kell elkerülni? Mire kell figyelni a gyerekek, idősek, szülők, kórházi dolgozók megszólításakor?
     

Folyamatos továbbképzés

A magas színvonalú munka biztosítása érdekében folyamatos továbbképzések állnak a bohócdoktorok rendelkezésére. Rendszeres tréningeken és továbbképzéseken vesznek részt, emellett havonta egyszer pszichológiai szupervízióra is lehetőségük van. Évente több alkalommal pedig nemzetközi bohóctrénerek is segítik a bohócdoktorok szakmai fejlődését. 

abaton-monitoring