DR. KÁRLÓ

Hosszú Norbert

2019 óta bohócdoktor

  • Miért döntöttél úgy, hogy belépsz a bohócdoktorok közé?

Belecsöppentem. Anno Kiss Andrea szólt, hogy van felvételi Pécsett, amiért azóta is hálás vagyok neki. Őszintén szólva amikor elmentem az első válogatóra fogalmam sem volt mibe csöppenek, csak tanulni akartam. Aztán gyakorlatilag arcon vágott a bohóc lét, és azóta együtt pironkodunk.

  • Volt olyan pillanat, amikor összetörtél, amikor úgy érezted, nem tudod tovább csinálni? És fordítva. Ami olyannyira inspiráló volt, hogy megerősített abban, érdemes és kell ezt csinálni?

Minden apró mosoly, kirobbanó kacaj, vagy éppen egy néma pillantás megerősít abban, hogy érdemes.

  • Meddig lehet elmenni, hol a határ? Mire ad felmentést és jogosítványt, ha felkerül a piros orr?

Megfelelő körültekintéssel nincsenek határok. A saját és a gyerekek képzelete szabhat csak korlátokat.

  • Mennyiben jelent más feladatot egy-egy bohócdoktori vizit, mint egy színházi fellépés?

Impró színházban szocializálódtam, így nagyon éles határokat nem húznék. A bohócmunkában mindenre készen kell állni, de semmire sem szabad felkészülni. Az általunk szőtt történetbe bármikor besétálhat egy új karakter egy nővér formájában, együtt rendezheted át a folyosót a főorvossal, de azt is el kell fogadni, ha a legdurvább cirkuszi attrakció csúcspontján egy kedves idős hölgy elkezd horkolni.

  • Elmesélnél egy történetet, amit bohócdoktorként éltél át ás nagyon megfogott?

Karácsony volt, a hematológiai osztályon jártunk Pécsett, amikor bementünk egy visszahúzódó, kisfiúhoz. Az édesanyja társaságában éppen evéshez készülődtek, mire mi jeleztük csatlakozási szándékunkat, hiszen bizonyára a karácsonyi menü lesz terítéken.Az édesanya mosolyogva helyeselt, és a fiúcska is kezdett feloldódni. Időközben a történések arra terelődtek, hogy ha van karácsonyi menü, akkor hol van a karácsonyfa?! Ezt a dilemmát megoldván az infúziótartót díszítettük fel, a szobában található tárgyakkal, plüssállattal, sállal, kesztyűvel. Ez nagyon tetszett a kisfiúnak, de jött a következő kérdés: hol a csúcsdísz? Ekkor a bohócdoktor társam egy trükkel elővarázsolt egy piros orrot és az anyuka segítségével felhelyeztük a karácsonyfa tetejére. Így vittük el a karácsonyt a hematológiára.

  • Mit szeretsz ebben a munkában?

A kapcsolódást, az odafigyelést, az energiát, és a meglepetéseket, amire nem hogy a gyerek vagy az idős, de még mi sem számítunk.

  • Mi okoz nehézséget benne?

Sok esetben nehéz, hogy „csak ennyit tehetünk”.

  • Milyen a bohóc figurád?

Dr. Kárló egy kamuolasz fickó kopogós cipőben, meghintve egy nagy adag hiúsággal.

  • Mi az, amit tőle tanultál a civil életedben?

Hogy nem lehet elégszer megfésülködni.

abaton-monitoring