Bohócdoktorok egy rendezvényen közönség előtt

20 éve gyógyít Alapítványunk

2016. december 08.

1996. december 6-án, pontosan 20 évvel ezelőtt a Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány üdítő színfoltot vitt a hazai orvoslásba. Ekkor kezdődtek meg a bohócdoktori vizitek a SE. I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikán. Azóta jól ismert vendégekké váltunk a kórházakban. Bohócdoktorainkat szívesen látják az orvosok, nővérek és a szülők is, ők azonban arra a legbüszkébbek, hogy több mint 300.000 beteg gyermek arcára varázsoltak mosolyt, elősegítve ezzel is mielőbbi gyógyulásukat.

Speciálisan képzett előadóművészeink jelenleg 13 gyermekkórházban és 3 idős otthonban dolgoznak, évente közel 1.000 alkalommal viszik el a gyógyító nevetést. A vizitáló bohócdoktorok humorral, nevetéssel, és közös játékkal oldják fel a speciális helyzet okozta szorongást és lehangoltságot. A nevetés sokoldalú jótékony élettani hatásai mára már közismertek: az emelkedő endorfintermelődés, és az ellenállóbbá váló immunrendszer mind nagyban hozzájárul a betegek gyógyulásához.

Ugyanilyen fontos a bohócdoktori vizitek kedvező lélektani és szociális hatása: a gyermekek örömteli, kreatív közösségi élményekhez jutnak a sokszor hónapokig elhúzódó kezelések során. Amíg a betegség elszigeteli a gyermekeket a kapcsolataitól, addig a bohócdoktorok a színes külvilágot és a felszabadultságot jelentik számukra.

A bohócdoktorok felelősségteljes munkájukra rendszeres színészi, pszichológiai és kommunikációs tréninggel készülnek, de az alapképzés során szociológiai és egészségügyi képzést is kapnak.

Az Alapítvány 20 évvel ezelőtt újító megközelítésével üde színt vitt a hazai gyógyításba. A fejlődés azóta is folyamatos,  idén tovább bővül a bohócdoktor csapat és jövőre újabb kórházakban kezdjük meg a rendszeres viziteket.

Missziónk, hogy minél több gyermek és felnőtt életébe  vigyünk vidámságot és nevetést. Továbbá, hogy szakmai felkészültségünkkel és egyedi megközelítésünkkel nélkülözhetetlen támogatást nyújtsunk az orvosoknak és nővéreknek gyógyító munkájuk során.

Az évforduló alkalmából ünnepséget tartottunk az 1. Sz. Gyermekklinikán, ahol pontosan 20 évvel ezelőtt, az országban először, elindultak vizitelni a bohócdoktoraink.

abaton-monitoring