Bohócdoktor közelről olvassa a műtő ajtaján levő feliratot

Bohócdoktorokkal könnyebb a műtét előtti várakozás

2019. május 02.

A Piros Orr Bohócdoktorok már a műtétre várakozó gyermekek gyógyulását is segítik. Az Intenzív Mosoly program során a bohócdoktorok a gyermekkórházak gégészeti és sebészeti osztályán teremtenek barátságos, oldott légkört a műtétek előtt. Ebben a helyzetben nem csak a gyerekeknek, de szüleiknek is nagy szükségük van a félelem és a szorongás oldására. A bohócdoktorok humorral segítik át a betegeket ezeken a feszültséggel teli órákon, támogatva ezzel az orvosok és a nővérek munkáját is.

Hogyan zajlik a program?

A hagyományos bohócdoktori vizittel ellentétben nem párosával, hanem egyedül érkezik a bohócdoktor a kora reggeli órákban a gyermekkórházba. Ezután tájékoztatást kap a nővérektől a gyerekekről, a tervezett műtétekről és vizsgálatokról, közösen tervezik meg a délelőtti programot. Az érkező gyerekeket a nővér a bohóccal együtt fogadja, aki bevezeti őket a szobájukba. A délelőtt folyamán a műtétek előkészületei egy nagy közös játékká válnak. A bohócdoktor vezeti fel a soron következő vizsgálatot, együttműködve az orvossal, nővérrel. A gyereket a műtőig kíséri, majd a műtét után az osztályon várja.

A program kísérleti jelleggel 2017 nyarán indult a Pécsi Tudományegyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján, majd 2018 végén a SE I. sz. Gyermekgyógyászati Klinikán, idén pedig a Bethesda Gyermekkórházban is bevezetésre került. Így jelenleg már három helyszínen zajlik heti rendszerességgel.

Az orvosok és a nővérek nagy örömmel fogadták a bohócdoktorokat, saját bevallásuk szerint nagy segítség ez nekik és sok terhet vesznek le a vállukról. Gelencsér Tünde művészeti vezető, aki maga is rendszeresen részt vesz a programban, így nyilatkozott tapasztalatairól: „A mi dolgunk, hogy a fantázia, a humor és az improvizáció adta lehetőségekkel olyan atmoszférát teremtsünk, amiben a gyerekek megfeledkeznek róla, hogy a kórházban vannak. Nagyszerű látni, hogyan vonódnak be a gyerekek a játékba, a közösen teremtett fantáziavilágba. Az első óra után gyakran az addig külön szobákban lévő, magukba zárkózott szülők is felszabadultabbá, nyitottabbá válnak, elkezdik segíteni, támogatni egymást. Ez nagyon nagy erő. Ahogy a szorongás csökken, a jó hangulat mindenkire átragad. Csodálatos azt megélni, amikor az előkészítés folyamata izgalmas kalanddá válik, és a gyerek vidáman, játszva készül a műtétre. A nővérekkel, orvosokkal való együttműködés itt nagyon fontos, igazi csapatmunka. Ha jól csináljuk, a kellemes légkör az ő munkájukat is könnyebbé teszi.”

Több külföldi kutatás is foglalkozik azzal, hogy milyen hatást gyakorol a gyerekekre, ha egy műtét előtt találkoznak bohócdoktorral. Egy tanulmányból kiderül, hogy a bohócdoktorok jelenléte csökkenti a gyerekek beavatkozástól való félelmét. A feszültség sikeres oldása segíti a gyógyulást, így rövidebb kórházi tartózkodást is eredményez. (Kocherov et al., 2016) Egy másik tanulmány rámutatott, hogy ha egy beavatkozás előtt ott vannak a bohócdoktorok, az édesanyák is kevésbé szoronganak. (Agostini et al., 2014)

„Egy jóízű nevetés könnyebbé teszi a hétköznapokat, de még nagyobb szükségünk van rá a nehéz helyzetekben. Ez ösztönzi alapítványunkat a folyamatos fejlődésre és új programok kidolgozására. Idén egy új helyszínen is tervezzük a heti rendszerességű bohócdoktori vizitek bevezetését.” – mondta Rékay Ágnes ügyvezető igazgató.

abaton-monitoring