Bohócdoktorok nagy csoportja együtt fotózkodik

Certifikációt vehetett át 19 bohócdoktorunk

2017. július 05.

Pirosra érett a bohócdoktor csapat! Idén először vehették kézbe a Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány művészei a szakmai rátermettségüket és a sok éves munkát és tanulást igazoló okleveleket.

Az Alapítvány 20 éve kezdte magyarországi munkáját, ma már több mint 15 intézményben dolgoznak bohócdoktorok országszerte, heti rendszeres vizitekkel, speciális interaktív előadásokkal. A gyógyító nevettetés módszertana a közös játék-örömre épül, a fantázia segítségével észrevétlenül kizökkent mindenkit abból, amiben előtte volt – a betegség és a jövő miatti szorongásból, aggodalomból, a múlt fájdalmaiból, a rossz emlékekből. A bohócdoktor feladata nagyon összetett, sokféle tudást kell hozzá adott pillanatban előhozni. Ahhoz, hogy a kórházi munkát biztonsággal végezhessék, nemcsak színészi képességekre, jó kommunikációs készségekre, empátiára van szükség, hanem a betegség-állapot ismeretére is: hogy milyen betegnek lenni, milyen az a helyzet amiben a beteg van, mit lehet vele mozogni.

A képzés

A tréning portfolió kidolgozását a sok éve gyűlt tapasztalat és igény hívta elő, melyet a nemzetközi Red Nose International szakmai stábja (melyben a magyar kollégák is aktívan részt vettek) dolgozott ki, így a legfontosabb ismeretek rendszerezett elsajátítása, átadása és további kurzusok kidolgozása is lehetővé vált. A művészi technikán túl, a bohócdoktoroknak meg kell tanulni a páros munka szabályait, az improvizációt, és mindezek után azt, hogy ezeket hogyan lehet alkalmazni kórházi helyzetben, közvetlen kapcsolatba kerülve beteggel, hozzátartozóval, ápolóval, orvossal. Ez nagyon eltér a színházi helyzetektől. Ezen kívül tanulnak az eszköz használatról, pl. hangszer, zsonglőr eszközök, és bűvész trükkök alkalmazásáról. A képzés további fontos része az elméleti oktatás, amelyen kommunikációs, pszichológiai, szociológiai, és alapvető egészségügyi kurzusokat kell elvégezni.

Büszkék vagyunk rá, hogy idén már 19 kollégánk teljesítette a sok éves bohócdoktori munkával és tanulással megszerezhető képesítést,  3 bohócdoktorunk pedig az ezer vizit után járó éremmel kapott új szakmai elismerést!

abaton-monitoring