Humorral könnyebb!

2020. november 16.

Mit tanulhatunk a Piros Orr bohócdoktoroktól?

Az idei év mindannyiunk számára kihívásokkal teli, amelyben mentális egészségünk megőrzése létfontosságú. A Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány küldetése, hogy bohócdoktoraival humort és nevetést vigyen az arra rászorulók életébe. Erre most mindenkinek szüksége van! De vajon hogyan tud segítségünkre lenni a bohócfilozófia ezekben a nehéz időkben?

Mattyasovszky-Zsolnay Bence, az alapítvány ügyvezető igazgatója elmesélte, hogy hogyan működtethetjük a bohócfilozófiát a mindennapokban:

1) Fogadjuk el a helyzetet! A bohócok az elfogadás mesterei. Amikor egy problémával szembesülnek, szemlélődnek, majd elfogadják, hogy valami váratlan történt és tovább lépnek. Pszichológusok is egyetértenek abban, hogy egy olyan sokk után, mint a Covid-19 járvány beköszöntése, el kell jutnunk arra a pontra, hogy integráljuk és elfogadjuk az új helyzetet annak érdekében, hogy kezelni tudjuk.

2) Ne vegyük magunkat túl komolyan. Amikor a dolgok nem a terveink szerint alakulnak, ahelyett, hogy türelmetlennek vagy akár dühösnek éreznénk magunkat, nevessünk! A nevetés néha el tud minket távolítani a problémáktól.

3) Összpontosítsunk arra, ami jól működik. Amikor a bohócdoktorok beteg gyermekekkel találkoznak a kórházakban, akkor nem a betegségre koncentrálnak, hanem a gyerekre. Koncentráljunk arra, hogy mi működik jól az életünkben a Covid-válság idején, és ne csak arra, ami rosszul megy. Legyünk hálásak!

4) Beszéljünk az „elefántról a szobában”. Amikor a gyerekek műtétre várnak a kórházban, rendkívül feszültnek érezhetik magukat. Amennyiben szükséges, a bohócok érzékenyen közelítve feléjük, teret engednek minden negatív érzelem kifejezésére, mielőtt átgondoltan elmozdulnának a pozitívabb és pihentetőbb témák felé. Beszéljük tehát ki a félelmeinket, adjuk ki a bennünk lévő feszültséget!

5) Fedezzük fel újra a boldogságunkat. A humor nem csupán viccek mesélését jelenti! A humor és a bohóckodás valójában az élethez való hozzáállás. Legyünk játékosak, kíváncsiak, spontánok és kreatívak. Figyeljük magunkat, hogy ez a fajta hozzáállás hogy növeli a boldogságunkat.

A Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány természetesen a tavaszi pandémiás időszakban sem hagyta magára a beteg gyerekeket! Az online bohócdoktori vizitekhez a kórházban, illetve az otthonukban gyógyuló gyerekek is csatlakozhattak. Jelenleg a gyermekkórházak szabályzatait betartva látogatják a bohócdoktorok a gyerekeket. Van ahol erre élőben, míg máshol online módon van lehetőség.

A bohócdoktorok célja, hogy vidám, játékos légkört teremtsenek és pozitív életszemléletet sugalljanak mindenki felé, akivel kapcsolatba kerülnek a kórházakban. Erre most nagyobb szükség van, mint valaha. Az alapítvány tevékenységét kizárólag adományokból látja el, hosszú távú működésükhöz folyamatos támogatásra van szükségük. A támogatói közösségükhöz az adomany.pirosorr.hu oldalon lehet csatlakozni.

abaton-monitoring