Dr. Kőnig Róbert gyermeksebész két bohócdoktor társaságában

Interjú dr. Kőnig Róbert gyermeksebésszel

2020. május 04.

Milyen gyakran találkozik Piros Orr Bohócdoktorokkal?

2013 óta dolgozom a Szent János Kórházban, azóta rendszeresen. Ha meghallom, hogy közelednek a folyosón, akkor sokszor kiugrom kicsit én is viccelődni velük.

Milyen hatással van a bohócdoktorok jelenléte a beteg gyerekekre?

A kicsik számára általában a nap fénypontja, amikor megjelennek. Főleg, ha súlyosabban sérült, napokig bent fekvő gyerekekről van szó, akiket a bohócdoktorok képesek kizökkenteni a betegségtudatból és a kezelésekkel járó stresszből. Nekem az a tapasztalatom, hogy a boldog gyerekek hamarabb gyógyulnak meg. A bohócdoktorok pedig időt szánnak a gyerekekre, nem rohannak. Onnan lehet tudni, hogy épp itt jártak, hogy minden kis beteg piros orral a kezében ül a váróban vagy a kórteremben.

Hogyan hat a tevékenységük a szülőkre és a kórházi dolgozókra?

A szülőktől és a kollégáktól is csak jó visszajelzéseket hallottam. A magam részéről mindig támogatni fogom azokat a törekvéseket, amelyek a gyermekközpontú szemléletet erősítik az egészségügyben – és a bohócdoktori vizitek pont ilyenek. Még jobb lenne, ha sűrűbben tudnának jönni. Nagyon tisztelem az erőfeszítéseiket, amivel megkönnyítik a mi munkánkat is.

abaton-monitoring