Három bohócdoktor egymás mellett áll, piros labdát tart a kezében

Nemzetközi bohócdoktor tábor Magyarországon

2018. július 10.

A nevetés nemzetközi nyelv, sokat tanulhatunk abból, hogyan nevettetnek a bohócdoktorok a különböző országokban, ezért is csatlakozott a Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány 2004-ben a Red Noses Clowndoctors nemzetközi művészeti szervezethez. Az RNI küldetése, hogy bohócdoktoraival humort és nevetést vigyen az arra rászorulók életébe. A Piros Orr Bohócdoktorok Magyarországon 15 gyerekkórházat látogatnak heti rendszerességgel, emellett speciális programokkal jelen vannak 3 idősek otthonában, a Pető Intézetben, valamint halmozottan sérült gyerekekkel foglalkozó intézményekben.

A szervezetnél nagy hangsúlyt fektetnek a bohócdoktorok folyamatos szakmai, valamint kórházi körülményekre felkészítő képzésére. Az évente megrendezésre kerülő nemzetközi táborban Ausztria, Magyarország, Csehország, Németország, Szlovákia, Horvátország, Szlovénia, Litvánia, Lengyelország és Palesztina bohócdoktorai vesznek részt. „Nagyon örülök, hogy idén Magyaroroszágon szervezhetjük meg a nemzetközi tábort, amely a bohócdoktorok továbbképzésének fontos helyszíne. A művészeti vezetők által kidolgozott bohócképzés mesterkurzusa mellett lesz például zenei, zsonglőr, szkeccs és báb workshop, de a kórházi dolgozók bevonását segítő humorszeminárium is. ”– tájékoztatott Rékay Ágnes, a Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány ügyvezetője.

Egy jóízű nevetés könnyebbé teszi a hétköznapokat, de még nagyobb szükségünk van rá a nehéz helyzetekben. Idén áprilisban, Bécsben rendezte meg az RNI a Healthcare Clowning International Meetinget, az eddigi legnagyobb Nemzetközi Bohócdoktor Konferenciát, amelynek témája a bohócdoktorok egészségügyben betöltött szerepe volt. 50 ország 400 résztvevője, bohócdoktorok, egészségügyi dolgozók, orvosok és egykori betegek egyöntetűen kiemelték, hogy nagy szüksége van a bohócdoktorokra nem csak az egészségügynek, de az egész társadalomnak.

Tapasztalatok azt mutatják, hogy az a hely, ahol a bohócdoktorok megjelennek, rögtön vidámabbá válik. A bohócdoktorok munkájuk során a humort használják, ezzel nem csak a feszültséget oldják, de el is terelik a gyerekek és szüleik figyelmét a fájdalomról és a szorongásról. Orvosi megfigyelések megállapították, hogy azok a betegek, akik találkoznak bohócdoktorral gyorsabban épülnek fel a műtétek után is. Erről egy kisgyermek így nyilatkozott: “Ha a kórházban nem lennének bohócok, akkor az összes gyerek sokkal szomorúbb lenne. A bohócok segítenek nekik, hogy vidámabbak legyenek.” Többek között ez ösztönzi az alapítványt, hogy minél több kórházban vidítson fel gyerekeket. A nyolc budapesti gyerekkórház mellett ma már Törökbálinton, Debrecenben, Miskolcon, Nyíregyházán, Győrben, Tatabányán és Pécsen is jelen vannak a Piros Orr Bohócdoktorok, és a jövőben további kórházak látogatását tervezik.

abaton-monitoring