Nevetésben a remény!

2022. március 18.

Nevetésben a remény – így segítenek a kárpátaljai menekülteknek a Piros Orr bohócdoktorok

Az idén 25 éves Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány küldetése, hogy bohócdoktoraival humort és nevetést vigyen az arra rászorulók életébe. Az Ukrajnából a háború elől hazánkba menekülő családok közül sokaknak valószínűleg hosszabb időt kell eltölteniük az országban. Azután, hogy a szállásuk és ellátásuk biztosított, bohócdoktoraink abban tudnak segíteni, hogy tartsák bennük a reményt és a gyerekeknek önfeledt, vidám pillanatokat biztosítsanak ebben a rendkívül bizonytalan helyzetben.

A múlt hétvégén a bohócdoktorok már meglátogattak egy menekült családokat elszállásoló intézményt Budapest közelében, ahol a gyerekekkel közösen zenéltek és énekeltek. Március 16-án és 17-én már a keleti határnál volt a bohócdoktor csapat, Szamosszegen és Tivadaron zenés parádéval látogatták meg az elszállásolt menekülteket. A gyerekek nagyon gyorsan bekapcsolódtak a játékba, önfeledten táncoltak, énekeltek. A játékon és a nevetésen túl sok feszültséget, szorongást is ki tudtak adni magukból, ami ebben a helyzetben nagyon fontos. Sokszor a szülők és a segítők is csatlakoztak, így egy közös élménnyé vált a bohócdoktorokkal eltöltött néhány óra.

A legnehezebb élethelyzetekben az emberi kapcsolódásoknak kiemelt szerepük van. Azt tapasztaljuk, hogy a bohócdoktori látogatások oldják a feszültség, szorongást és a kétségbeesést, így ebben tudják leginkább segíteni a gyerekeket.

„Folyamatosan egyeztetünk segélyszervezetekkel, menekültszállókkal és nagyobb intézményekkel, akiket a közeljövőben fogunk felkeresni. Célunk az, hogy a gyerekeknek vidám pillanatokat szerezzünk és oldjuk a rémületet és a feszültséget. A nevetésnek óriási felszabadító ereje van!” – mondta Mattyasovszky – Zsolnay Bence az alapítvány ügyvezető igazgatója

A Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány tevékenységét kizárólag adományokból látja el. Az Ukrajnából érkező menekült gyerekek bohócdoktori látogatásait itt támogathatod: https://adomany.pirosorr.hu/kampany/segits-hogy-az-ukrajnabol-menekulo-gyerekekhez-is-eljuthassunk/

abaton-monitoring