Sikeresen lezajlott alapítványunk első Szakmai Napja

2022. október 24.

2022. október 14-én került megrendezésre a Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány első Szakmai Napja, „Az életöröm fontossága a gyógyításban, az életminőség javítása” címmel.

25 évvel ezelőtt a S.E. I.sz. Gyermekklinika adott otthont az első bohócdoktori vizitnek, azóta már országszerte 15 gyermekkórházban vizitelnek heti rendszerességgel a piros orr bohócdoktorok. Az évek során a gyerekek igényeihez alkalmazkodva számos új program született, illetve a tevékenység is kibővült sérült gyerekekhez történő látogatásokkal, idősotthonok felkeresésével.

Az eseményen az alapítvány szerteágazó tevékenységéről kaphattak átfogó képet a látogatók. A rendezvény teret biztosított a jelen lévő orvosok, nővérek, gondozók, pszichológusok számára, hogy eszmét cseréljenek, a Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány munkatársaival közösen gondolkozzanak a bohócdoktori munkáról, a jelenlegi kihívásokról és hogy milyen kitűzött célok mentén szeretnék folytatni az együttműködést. 

Gelencsér Tünde, az alapítvány művészeti vezetője megnyitójában hangsúlyozta, hogy az elmúlt évek nehézségei után és a jelenlegi válságos helyzetben, a mentális egészségünk megőrzése létfontosságú. A bohócdoktorok életörömet visznek a beteg gyerekekhez, idősekhez, de a bohócok filozófiáját érdemes a mindennapokban is alkalmazni, hiszen nevetve még a legnehezebb helyzeteken is könnyebben túljutunk. Ezt emelték ki azok a jelen lévő szülők is, akik gyermekük betegsége kapcsán életük egy-egy nagyon nehéz szakaszában találkoztak a bohócdoktorokkal. Amikor egy ilyen találkozás hatására egy műtét után először mosolyodik el a gyermek, vagy mozdítja meg a karját, az a szülőknek is óriási élmény és segít megtartani a reményt a gyógyulásban.

Az érdeklődők a személyes tapasztalatokon túl Maggie Rösslertől, a Red Noses International szervezet kutatási részlegének vezetőjétől nemzetközi kutatási eredményeket ismerhettek meg, amelyek alátámasztják, hogy a bohócdoktorok látogatásai jó hatással vannak gyerekek a mentális és pszichikai egészségére. Dr. Tóth-Heyn Péter a S.E. I.sz. Gyermekklinika igazgatóhelyettese pedig a nevetés és a gyógyulás összefüggéseiről beszélt.

A gyermekkórházakban, valamint gyógypedagógiai intézményekben zajló további programok programok bemutatása mellett a jelen levők megtudták, hogy az Európai Unió Kreatív Európa programjának támogatásával 2020-ban elindult a ClowNexus projekt is.  Ennek keretében a résztvevő bohócdoktor szervezetek szakértőkkel és gyógypedagógusokkal együttműködve keresik annak a lehetőségét, hogy művészeti eszközökkel, az érzékelés élményén keresztül speciális programot alkossanak az autizmus spektrum zavarban (ASD) érintett gyerekek, valamint demenciában érintett idősek részére. Látogatásaikkal a bohócdoktorok az időseket nemcsak a szürke hétköznapokból zökkentik ki, de olyan elfelejtett képességekre is emlékeztetik, mint az éneklés, tánc, zenélés.

Ki ne szeretne lazítani, kiengedni a gőzt, felszabadultan kacagni, őszintén nevetni, kapcsolódni másokhoz és saját magához, egy kicsit odakint felejteni a külvilágot, rövid időre gyerekként játszani, újra örülni a sikernek, de ünnepelni a hibát is? – Erre volt lehetősége a résztvevőknek egy Humorworkshop keretén belül, ami után garantáltan vidáman zárult a nap.

 

A program az Európai Unió Kreatív Európa programja támogatásával megvalósuló #ClowNexus projekt keretében valósul meg.

abaton-monitoring