Intenzív Mosoly

Gyermek mosolyog a bohócdoktorra

Miért?

Az Intenzív Mosoly program során a bohócdoktorok a gyermekkórházak gégészeti és sebészeti osztályán teremtenek barátságos, oldott légkört a műtétek előtt. Ebben a helyzetben nem csak a gyerekeknek, de szüleiknek is nagy szükségük van a félelem és a szorongás oldására.

A bohócdoktorok humorral segítik át a betegeket ezeken a feszültséggel teli órákon, támogatva ezzel az orvosok és a nővérek munkáját is. A nyugodt, kellemes hangulat megteremtésével a bohócdoktor segít a gyermeknek a bizalom kialakításában és eltereli a figyelmét a beavatkozásról. Ezáltal a stressz és fájdalomérzet csökken és az orvosok és nővérek munkája is könnyebbé válik.

Hogyan?

A hagyományos bohócdoktori vizittel ellentétben nem párosával, hanem egyedül érkezik a bohócdoktor a kora reggeli órákban. Ezután tájékoztatást kap a nővérektől a gyerekekről, a műtétekről és a vizsgálatokról, közösen tervezik meg a délelőtti programot.

Az érkező gyerekeket a nővér a bohóccal együtt fogadja, aki bevezeti őket a szobájukba. A műtét előtt gyakran órákat kell várakozni, ez nem csak unalmas a gyerekeknek, de sokszor nagyon megterhelő is, hiszen mindvégig érzik a szülőkben is jelen lévő feszültséget. A bohócdoktorok ezt a várakozási időt varázsolják vidám időtöltéssé. 

A délelőtt folyamán a műtétek előkészületei egy nagy közös játékká válnak. A bohóc vezeti fel a soron következő vizsgálatot, együttműködve az orvossal, nővérrel. A gyereket a műtőig kíséri, majd a műtét után az osztályon várja.

Bohócdoktor kíséri a gyermeket a műtőbe

Gyerekekre gyakorolt hatás

Több külföldi kutatás is foglalkozik azzal, hogy milyen hatást gyakorol a gyerekekre, ha egy műtét előtt találkoznak bohócdoktorral. Egy tanulmányból kiderül, hogy a bohócdoktorok jelenléte csökkenti a gyerekek beavatkozástól való félelmét. A feszültség sikeres oldása segíti a gyógyulást, így rövidebb kórházi tartózkodást is eredményez. (Kocherov et al., 2016) Egy másik tanulmány rámutatott, hogy ha egy beavatkozás előtt ott vannak a bohócdoktorok, az édesanyák is kevésbé szoronganak. (Agostini et al., 2014)

Adatvédelem

Videó aktiválása
Bohócdoktor eltereli a gyermek figyelmét

Hol?

  • Pécsi Tudományegyetem Gyermekgyógyászati Klinika
  • SE I. sz. Gyermekgyógyászati Klinika
  • Bethesda Gyermekkórház
  • Gottsegen György Országos Kardiológiai Inézet Gyermekszív Központ

További programjaink gyerekeknek

A képzett bohócdoktorok célja, hogy a beteg gyerekek arcára mosolyt varázsoljanak, illetve, hogy a vidámság segítségével támogassák a gyógyulást.
A ZeneKaraván elnevezésű zártkörű színházi előadás egy gyógypedagógia, pszichológiai és színházi szakemberek által kifejlesztett program értelmi- és mozgásszervi fogyatékkal élő gyermekek részére.
Kifejezetten a Pető Intézet óvodásai számára dolgoztuk ki MeglePető programunkat, amely 10-15 perces, vidám, interaktív előadásokból áll.
Vannak olyan beteg gyerekek, akik hetekig, hónapokig, akár évekig nem hagyhatják el a kórházat. A Cirkusz Pacientusz program során ők is lehetőséget kapnak arra, hogy egy kicsit kimozduljanak a kórházi passzivitásból
A programmal során célunk az „esti mese” helyzet megidézése, a gyermekek lenyugtatása és felkészítése az elalvásra kórházi környezetben.

További információért lépj kapcsolatba velünk!

abaton-monitoring