Program sérült gyerekeknek

Bohócdoktorok és gyerekek csoportja

Miért?

A Piros Orr Bohócdoktorok Zenekaraván elnevezésű zártkörű színházi előadása, egy gyógypedagógusok, pszichológusok, és színházi szakemberek által kifejlesztett program sérült, halmozottan sérült, SNI és Autizmus Spektrum Zavarban (ASD) érintett gyermekek részére.

Az előadás során egy fantáziadús történet részesei lehetnek a gyerekek. A bohócdoktorok zenével és színes kellékekkel szólítják meg őket és így bátorítják őket a közös játékra.

A Zenekaraván során a gyerekek vannak a figyelem középpontjában, a bohócok nem a hétköznapokban megszokott módon kommunikálnak velük, hanem a zenén és az érzékelés élményével szólítják meg őket.  Ezáltal vidám, oldott hangulatot teremtenek és különleges, megható találkozások részesei lehetnek.

Hogyan?

A 30 perces előadást kis létszámú csoportoknak mutatják be a bohócok, ami pedagógus vagy a gyerekeket jól ismerő segítővel együtt legfeljebb 9 fő lehet, így az előadások, mindig személyes hangvételűek és a legzárkózottabb gyerekek is könnyen feloldódnak.

Az előadás teret enged az improvizációnak is, és lehetőséget ad, hogy minden gyerek a maga habitusának megfelelően kapcsolódjon be a játékba. Az elején a terem ajtaja nyitva van, és hallani, amint a zene egyre közeledik. A ZeneKaraván belép a szobába, és elkezdődik a játék. A karaván tagjainak szenvedélye a zenélés és ebbe szeretnék bevonni a jelenlévő gyerekeket és fiatalokat is.

Az előadás kulcsa maga a kulcs, ami feltárja a bezárt bőröndöt, ládát és segít megnyílni egymásnak és végül – talán – segít megtalálni a hangszereket is, melyekkel végre közösen zenélhet a gyerekekkel kiegészült zenekar.

Adatvédelem

Videó aktiválása
Bohócok gyerekekhez guggolnak le

Hol?

Az elmúlt években látogatott intézmények közül néhány:

 • ELTE Bárczi Gusztáv Gyakorló Általános Iskola és Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény
 • Csalogány Gyermekotthon
 • Generációk Háza ,Győr
 • Kacifántos Gyerekeink Mosolyáért Alapítvány
 • Pápay Ágost Általános Iskola Készségfejlesztő Speciális Szakiskola és Kollégium
 • Montágh Imre Ált. Isk. Óvoda és Készségfejlesztő Szakiskola
 • Nyíregyházi Göllesz Viktor Szakiskola Általános Iskola és EGYMI
 • Prizma Általános Iskola és Óvoda, EGYMI
 • Bíró Lajos Általános Iskola, Szigetszentmiklós
 • Sztehlo Gábor Általános Iskola
 • Vajda Márta Iskola, Pápa
 • Zuglói Benedek Elek Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény

További programjaink gyerekeknek

A képzett bohócdoktorok célja, hogy a beteg gyerekek arcára mosolyt varázsoljanak, illetve, hogy a vidámság segítségével támogassák a gyógyulást.
Az Intenzív Mosoly program során a bohócdoktorok a gyermekkórházak gégészeti és sebészeti osztályán teremtenek barátságos, oldott légkört a műtétek előtt.
Kifejezetten a Pető Intézet óvodásai számára dolgoztuk ki MeglePető programunkat, amely 10-15 perces, vidám, interaktív előadásokból áll.
Vannak olyan beteg gyerekek, akik hetekig, hónapokig, akár évekig nem hagyhatják el a kórházat. A Cirkusz Pacientusz program során ők is lehetőséget kapnak arra, hogy egy kicsit kimozduljanak a kórházi passzivitásból
A programmal során célunk az „esti mese” helyzet megidézése, a gyermekek lenyugtatása és felkészítése az elalvásra kórházi környezetben.

További információért lépj kapcsolatba velünk!

abaton-monitoring