Napfény Hotel - folytatásos szappanopera idősotthonokban

Öt bohócdoktor fehér háttér előtt jelmezben.

Miért és hogyan?

A szappanoperák izgalmas, színes, fordulatokban gazdag világát idéző tíz részes sorozatban az élet nagy kérdései, szerelem, munka, barátság kerülnek fókuszba. A Napfény Hotel program 2016-ban indult Pécsett, a pécsi bohócdoktor csapat saját kezdeményezéseként.

Az alkotók célja, hogy ezen a rendkívül népszerű és jól ismert műfajon keresztül közelítsenek az idősotthonok szellemileg frissebb lakóihoz. A helyzetkomikumokra épülő prózai részeket zene és ének egészíti ki, a szereplők ráadásul bohócok, ami lehetővé teszi, hogy az idősek tevékenyen kapcsolódjanak be a játékba és ne pusztán passzív nézőként legyenek jelen. Ezáltal ők maguk is megtapasztalhatják, hogy koruk és helyzetük ellenére befolyásuk van a történésekre, hiszen egy-egy epizód tartalma akár át is alakulhat az ő hatásukra.

A sokszor demenciával is küzdő bentlakók kedélyállapotát nagyban javíthatja az együtt töltött aktív idő, az esemény követése figyelmet igényel, a zenék, dalok emlékeket idézhetnek fel bennük. Ezért is igyekszik a csapat tipikusan olyan időszakokból válogatni a zenei betéteket, amire még az idősek is jól emlékezhetnek.

A Napfény Hotel epizódok lazán kapcsolódnak egymáshoz, az új részek hétről hétre való várásával, a karakterek kiismerésével állandóságot, ugyanakkor változatosságot visz az idős emberek életébe.

 

A hotel dolgozói

A Napfény hotel projektben pécsi bohócdoktoraink kórházi figuráiktól eltérő bohóc karaktereket formálnak meg, no de kik is ők?

Stefánia, a főnökasszony, a hotel igazgatója, akinek legfőbb vágya, hogy egy gazdag férjet fogjon magának, Párizsról ábrándozik és közben elfelejti kifizetni a dolgozókat.

Ethel, a recepciós, aki kezdő színésznőként aposztrofálja magát és munka helyett inkább meghallgatásokra jár, vagy Zsuzsikával, a körmösével trécsel telefonon.

Berta, a takarítónő, akinek mindene a gumikesztyű és a fertőtlenítő, még ha az a hotelen nem is látszik meg. Minden vágya, hogy végre Hévízen nyaralhasson.

Józsi bácsi, a gondnok, aki semmit sem szerel meg, viszont szívesen énekel és nevez be tehetségkutatókra.

Miguel, a londíner, aki rejtélyes dél-amerikai családfával és egy trombitával rendelkezik. Károly, a postás, aki szívesen időzik a hotelben, hogy kicsit csapja a szelet Stefániának, vagy Ethelnek.

Hol?

Ahol már jártunk:

  • Dr. Szántó László Szeretetotthon
  • Szent Lőrinc Gondozóotthon
  • PMJV Integrált Szociális Intézmény: Zipernowsky utcai otthon, Tüzér utcai otthon
  • Baptista Szeretetszolgálat Szeretetotthons
  • Baksai Idősek Klubja
  • Integrált Nappali Szociális Intézmény: Felsőbalokány utcai és Littke utcai telephely
  • Orfűi Idősek Klubja (online)
  • Barcsi Szociális Központ Idősek Otthona (online)

Egyéb programunk időseknek

A bohócok tisztelettel és nagy beleérző képeséggel lépnek kapcsolatba az idősekkel. Látogatásuk során a lehető legtöbb érzékszervre szeretnének hatni.

További információért lépj kapcsolatba velünk!

abaton-monitoring