Folytatásos szappanopera idősotthonokban

Piros Orr - Napfény Hotel

Miért?

A „Napfény Hotel” című előadások a szappanoperák izgalmát, a családi, baráti kapcsolatok és fordulatok mindennapjait viszik el a nyugdíjas otthonokba. 2016-ban alapítványunk pécsi bohócdoktorai indították el a programot, amelyben a köpeny helyett szerepükhöz illő jelmezben lépnek fel.

A Napfény Hotel egy 35-40 perces interaktív műsor, amely a folytatásos szappanoperákhoz hasonlóan könnyen érthető és követhető. Az epizódok szereplői és a helyszín mindig ugyanaz. Az élet nagy kérdései, szerelem, munka, barátság kerülnek elő, a helyzetkomikumokra épülő prózai részeket zene és ének egészíti ki. Erre azért is van szükség, mert a sokszor kezdődő demenciával is küzdő bentlakók kedélyállapotát nagyban javíthatja az együtt töltött aktív idő, az esemény követése figyelmet igényel, a zenék, dalok emlékeket idézhetnek fel bennük. Ezért is igyekszik a csapat tipikusan olyan időszakokból válogatni a zenei betéteket, amire még az idősek is jól emlékezhetnek.

Hogyan?

A személyzet sokszínű: Berta, az örökké panaszkodó, pletykás takarítónő, Stefánia, a tisztaságmániás tulajdonosnő, Ethel, akinek mindig a férjhez menésen jár az esze és a megkerülhetetlen férfiak, Miguel a hordár, aki után egyszerre ácsingózik Ethel és Stefánia, valamint Uram Rizzo a hotel örökös vendége, aki állítólag operaénekes…

Tapasztalataink azt mutatják, hogy az idősek hamar megszeretik érzik ezeket a figurákat, emlékeznek rájuk és hétről hétre várják őket. Az interaktív műfaj lehetővé teszi, hogy ők maguk is bevonódjanak a történetbe, akár szó szerint szereplőivé is válhatnak annak. Egy-egy epizód végkifejlete, de akár a soron következő epizód tartalma is múlhat az ő reakcióikon, ezáltal kilépnek a passzív nézői szerepből. Célunk, hogy minél inkább aktivizáljuk őket, és hogy a Napfény Hotel tíz héten át a kedvenc sorozatuk lehessen.
 

Piros Orr - Napfény Hotel

Hol?

Pécsi helyszíneink:

  • Dr. Szántó László Szeretetotthon
  • Szent Lőrinc Gondozóotthon
  • PMJV Integrált Szociális Intézmény

Egyéb programunk időseknek

A bohócok tisztelettel és nagy beleérző képeséggel lépnek kapcsolatba az idősekkel. Látogatásuk során a lehető legtöbb érzékszervre szeretnének hatni.

További információért lépj kapcsolatba velünk!

abaton-monitoring