Cirkuszi műhely tartósan kórházban gyógykezelt gyermekeknek

tányérpörgetést tanul egy beteg kisgyermek

Miért?

Vannak olyan beteg gyerekek, akik hetekig, hónapokig, akár évekig nem hagyhatják el a kórházat. Ez nem csak nekik, de a szüleiknek is nagyon megterhelő.

A Cirkusz Pacientusz program során ők is lehetőséget kapnak arra, hogy egy kicsit kimozduljanak a kórházi passzivitásból, és a közös játék során felfedezzék képességeiket és sikerélményük legyen. A tartós kórházi kezelés alatt álló gyerekek mellett rehabilitációs központok, szanatóriumok és gyermekotthonok lakói számára is elérhető a program.

Célja nem csupán a szórakoztatás, jó lehetőség a mindennapi kórházi kezelések, illetve a nevelői és szociális munka támogatására is. A program interaktív játékokból áll, a figyelemre és a szociális interakcióra helyezi a hangsúlyt.

Hogyan?

A négy napos program során a gyerekek a bohócdoktorokkal együtt egy csodálatos cirkuszi világba látogathatnak el. Különböző mutatványokat tanulnak meg, amit aztán egy cirkuszi előadás során a családjuknak, orvosoknak és nővéreknek mutatnak be. Az előadás sikere, a taps erősíti az önbizalmukat, sikerélményt ad, ami hosszú távon is motiválja őket.

Végre nem a betegségük, hanem a tehetségük miatt állnak a gyerekek a középpontban! A játékos gyakorlatok során a türelmet és a kitartást is gyakorolhatják és végre gondtalan és örömteli pillanatokat élhetnek át.

Bohócdoktor ukulelével zenél egy kislánynak

Hol?

Az elmúlt évben a következő helyszíneken zajlott a program:

  • Baranya Megyei Gyermekvédelmi Központ és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat
  • Burratino Általános Iskola, Középiskola és Gondozóotthon
  • Pécsi Gyermekotthon
  • Debreceni Egyetem Klinikai Központ, Gyermekgyógyászati Klinika, Diabétesz osztály

Programjaink gyerekeknek

A képzett bohócdoktorok célja, hogy a beteg gyerekek arcára mosolyt varázsoljanak, illetve, hogy a vidámság segítségével támogassák a gyógyulást.
Az Intenzív Mosoly program során a bohócdoktorok a gyermekkórházak gégészeti és sebészeti osztályán teremtenek barátságos, oldott légkört a műtétek előtt.
A ZeneKaraván elnevezésű zártkörű színházi előadás egy gyógypedagógia, pszichológiai és színházi szakemberek által kifejlesztett program értelmi- és mozgásszervi fogyatékkal élő gyermekek részére.
Kifejezetten a Pető Intézet óvodásai számára dolgoztuk ki MeglePető programunkat, amely 10-15 perces, vidám, interaktív előadásokból áll.
A programmal során célunk az „esti mese” helyzet megidézése, a gyermekek lenyugtatása és felkészítése az elalvásra kórházi környezetben.

További információért lépj kapcsolatba velünk!

abaton-monitoring